Arkitekten har ordet

Når Kristiansands største næringsbygg, K14, skal bygges midt i sentrum, tas det i bruk en eldgammel byggeskikk. For 3500 år siden laget grekerne store lyssjakter for å skaffe lys til de indre gemakker i palasset på Knossos. Nå blir store åpne rom med parkanlegg og frodige lyssjakter selve signaturen på K14.

Lyssjakter er et mye brukt grep for å bringe lys og atmosfære inn i store bygg. På K14 tar vi dette til nye høyder. Et generøst og stort åpent parkanlegg blir midtpunktet i bygget og gir innsyn og lys til kontorene i etasjene over. Fra parken går det tre store lyssjakter videre ned til kontorene i etasjen under. Her slippes luft og dagslys ned og det blir fin beplantning.

Fra kontorene blir det adgang både til parkanlegget og lysgårdene. Her kan man gå ut, trekke frisk luft og sette seg ned på en benk. Uteområdene gir dessuten lys og utsikt til kontorene som vender inn mot midten av bygget.

Det er et stort privilegium å få være med å forme et stort og viktig bygg midt i renessansebyen Kristiansand. Vi snakker om 17 000 kvadratmeter med forretninger og kontorer midt i byens hjerte. Med K14 er vi med og forme fremtidens sentrum.

K14 er det største kontorprosjektet vi i Ark-Net har jobbet med. Når det gjelder byggets utforming innvendig har utfordringen vært å skape gode arbeidsmiljøer for alle de menneskene som skal jobbe her, også de som har kontorene vendt innover i bygget. De åpne innerommene er et viktig grep for å skape et åpent, transparent bygg der mennesker trives.

Bilder av kvadraturen i Kristiansand tatt med drone (spesialtillatelse)

K14 blir et veldig synlig bygg i bybildet og det er viktig at det glir harmonisk inn i omgivelsene. Vi har styrt unna en ekspressiv, motedrevet arkitektur. I stedet har vi gått for et en rolig og tidløs byfasade som står seg om 50 år. Likevel har den har en tydelig identitet, som vi tror publikum vil bli glad i og ikke lei av å se på.

Også gatebildet rundt bygget har vi vært med på å påvirke. Skippergata som går langs bygget blir bilfri gågate, mens Kirkegata blir sykkel og miljøgate. Nærmeste nabo, Kunstmuseets, får vrimleområde i bakgården og åpen passasje mot Domkirken og videre mot torget. På denne måten er vi med på å forme et mer urbant, åpent og miljøvennlig bysentrum.

Erik Asbjørnsen, sivilarkitekt Ark-Net

Fakta om K14

 1. Midt i Kristiansand
 2. Fleksible lokaler
 3. Totalt 26.000 kvm
 4. 800 kvm takhager
 5. Breeam-NOR Very Good
 6. For 1 til 500 ansatte
 7. Felles møteplasser
 8. Gründere og etablerere
 9. Fokusrom
 10. Lunsjrestaurant
 11. Butikklokaler

Meld din interesse

Velg hvordan vi kan kontakte deg:

Du kan melde deg av når som helst ved å klikke på lenken i e-poster du mottar fra oss.

Vi bruker Mailchimp som vår markedsføringskanal. Ved å klikke under godtar du at informasjonen vil bli overført til Mailchimp. Les mer her.

Jens Helge Hodne

Kontor / Næringsmegleren
40 40 86 12 Send email

Mikal F. Smeplass

Kontor / Næringsmegleren
90 81 88 99 Send email

Unni Mesel

Retail / Næringsmegleren
95 25 80 37 Send email
Last ned prospekt